Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Ήρωας κατά λάθος

Λειτουργία των μέσων
Σε συσχετισμό με την ταινία ‘ Ήρωας κατά λάθος’
Το έχεις; (You got it?) ρωτάει η ρεπόρτερ του Channel 4, Gale Galey τον εικονολή-πτη. Είναι η στιγμή κατά την οποία ο άνδρας που αποπειράται να αυτοκτονήσει, τελικά πηδάει στο κενό κατά την διάρκεια της κάλυψης του γεγονότων από τα μέσα.
Τα λόγια της προκαλούν εντύπωση, αν όχι φρίκη. Κανένα εμφανές συναίσθημα, συ-μπόνια, θλίψη ή σοκ. Σκέτος επαγγελματισμός. Είναι ρεπόρτερ και όχι προστάτης του κόσμου. Αυτό θα πει και ο διευθυντής της με την σειρά του, ‘ δουλειά μας δεν είναι να προστατεύσουμε τον κόσμο’.
Δουλειά του δημοσιογράφου είναι η ενημέρωση των πολιτών. Δεν λύνουν τα προ-βλήματα ούτε και προστατεύουν κανέναν. Υπάρχουν αρμόδιοι για αυτούς τους ρό-λους. Ο σαφής καταμερισμός των αρμοδιοτήτων είναι από τα πρώτα πράγματα που διδάσκονται οι μελλοντικοί ρεπόρτερ και δημοσιογράφοι.
Αργότερα, παρακολουθούμε να αναζητούν τον ‘ήρωα’ της πτήσης 104 και ο τηλεο-πτικός σταθμός προσφέρει ένα εκατομ. δολάρια για αποκλειστική συνέντευξή του. Ο ‘ήρωας’ εμφανίζεται για να παραλάβει την αμοιβή του. Δίνει συνεντεύξεις, πηγαίνει σε ιδρύματα, νοσοκομεία ή οπουδήποτε αλλού και οι κάμερες τον ακολουθούν κατά πόδας. Πρωταγωνιστεί στην επικαιρότητα. Είναι είδηση.
Τα μέσα ανασκαλεύουν το παρελθόν του. Ανακαλύπτουν ότι συμμετείχε στον πόλεμο του Βιετνάμ. Πρόσωπα από το παρελθόν κάνουν πομπώδεις δηλώσεις για τον χαρα-κτήρα του και τον εγκωμιάζουν. Η φήμη του εξαπλώνεται ραγδαία και όλο το έθνος παραληρεί. Οι δημοσιογράφοι συσχετίζουν το παρελθόν με τα την επικαιρότητα για να στηρίξουν τα συμπεράσματά τους. Όλα τα νέα δεδομένα που ανακαλύπτονται χρησιμοποιούνται για να επιβεβαιώσουν την εικόνα που οι ίδιοι έχουν κατασκευάσει για τον πρωταγωνιστή τους.
Όμως, ο ‘ήρωας’ που προβάλλεται στα μέσα δεν είναι ο πραγματικός. Επιπλέον δεν είναι ήρωας. Αντιθέτως, είναι ένας άνθρωπος που δεν ενδιαφέρεται για τους άλλους και ζει από τις μικροκλοπές του. Κλέβει ακόμα και την δικηγόρο του, την ρεπόρτερ που βοηθάει και οποιονδήποτε άλλον μπορεί.
Ο πραγματικός ήρωας έτυχε να βρίσκεται στο σημείο που συγκρούστηκε το αερο-σκάφος και δεν ήταν η πρόθεσή του να βοηθήσει. Μια πράξη που κατά τα άλλα θα ήταν υποδεέστερης σημασίας μετατρέπεται σε πρωτοφανής είδηση. Πρόκειται, δηλα-δή, για μια αλυσίδα συμπτώσεων που συνδέονται μεταξύ τους από τα μέσα.
Είναι η δύναμη των μέσων αυτή που αναδεικνύει το γεγονός και χαρακτηρίζει τις συ-μπτώσεις ως θαύματα ( ο Allen που ξύπνησε το κώμα). Πολλές φορές αυτό που πα-ρουσιάζεται ως αληθινό είναι μέρος της αλήθειας αν όχι εντελώς διαστρεβλωμένη πραγματικότητα. Η υπερβολή χαρακτηρίζει τα γεγονότα. Εντελώς καθημερινές πρά-ξεις αλλάζουν νόημα αν κάποιος αποφασίσει ότι έχουν μια άλλη διάσταση, ανώτερη. ‘Δεν πρέπει να πιστεύεις ότι λένε τα μέσα’, συμβουλεύει τον γιό του. ‘Είναι ιστορίες πίσω από ιστορίες και η αλήθεια, αν υπάρχει, βρίσκεται βαθιά’ υποστηρίζει η ρεπόρ-τερ. Πρόθεση δεν είναι η παραπλάνηση κανενός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: